Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

The Hunt (2012)

Δεκατέσσερα  χρόνια μετά το αριστουργηματικό ‘’Festen ‘’ , ο Thomas Vinterberg επιστρέφει στην αγαπημένη του θεματική για να παραδώσει άλλη μία ταινία περί προτεσταντικής ηθικής .  Αυτή τη φορά , δεν πρόκειται για μια μεγάλη οικογενειακή γιορτή, αλλά για μία πορεία που είναι αναγκασμένος να διανύσει ο ήρωάς του (ένας σπαρακτικός Mads Mikkelsen ) ολομόναχος απέναντι στους πάλαι ποτέ φίλους του .
  
      Ο Λούκας , μετά από το χωρισμό με τη γυναίκα του, εγκαθίσταται σε ένα ήσυχο χωριό και εκεί εργάζεται ως δάσκαλος. Τα πράγματα κυλούν ομαλά, και φαίνεται να είναι πολύ αγαπητός όχι μόνο στους κατοίκους, αλλά και στα παιδιά τα οποία διδάσκει. Η κατάσταση αλλάζει, όταν η μικρή κόρη του φίλου και γείτονά του προσπαθεί να τον φιλήσει στο στόμα και εκείνος αντιστέκεται. Η μικρή, με σκοπό να εκδικηθεί τον Λούκας υπονοεί σε επίμονες ερωτήσεις της διευθύντριας του σχολείου ότι εκείνος της έδειξε τα γεννητικά του όργανα. Ένα αθώο (;) ψέμα, είναι αρκετά ικανό να αλλάξει ριζικά τα συναισθήματα όλων και τη ζωή του πρωταγωνιστή.
 
    Ο Vinterberg φαίνεται να επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον του θεατή στο να καταρρίψει μύθους, αλλά και να επιβεβαιώσει κάποιους άλλους. Σε πρώτο επίπεδο, χρησιμοποιεί το στερεότυπο για τα παιδιά : ‘’ Τα παιδιά δε λένε ποτέ ψέματα Λούκας ‘’, του απαντά η μητέρα όταν απελπισμένος τρέχει στο σπίτι των γειτόνων του με την ελπίδα να μην έχουν πιστέψει την κόρη τους. Πώς είναι όμως αυτό δυνατό; Δεν πρόκειται βέβαια για τα παιδιά συγκεκριμένα. Το πάθος, τα συναισθήματά μας, τείνουν να μας τυφλώνουν μπροστά στο καθήκον να αναλύσουμε σε βάθος μία φήμη ή ένα ζήτημα που έχει προκύψει. Διαβάζοντάς μάλιστα το σχόλιο αυτό πιο πολιτικοκοινωνικά, θα μπορούσε να αφορά ακόμα και τον ίδιο το ρόλο της δικαιοσύνης μπροστά σε όποιο συμφέρον ή κάποια εντολή εκ των άνωθεν .

   Σε δεύτερο επίπεδο, αναζητά φυσικά να επιβεβαιώσει το μύθο των στενών δεσμών μιας ομάδας ανθρώπων. Τόσο στενών, όσο το να είναι διατεθειμένοι να ρίξουν τη ζωή ενός ατόμου στη φωτιά, δίχως να τους ενδιαφέρουν οι συνέπειες για εκείνον. Και όλα αυτά, προκειμένου να διατηρήσουν την ενότητά τους. Μια μυστική συμφωνία των ενάρετων και φιλήσυχων ατόμων. Ο Λούκας εξάλλου ποτέ δεν ταίριαξε πραγματικά μαζί τους . Ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να μετατρέψουν τον ξένο, στον αποδιοπομπαίο τράγο που επιθυμούσαν από καιρό. Τα συναισθήματα τα οποία αλλάζουν τόσο ξαφνικά είναι πολύ χαρακτηριστικό δείγμα .

   Τα γεγονότα τελικά, οδηγούν τον ήρωα στην απόλυτη εξαθλίωση. Η κατάσταση αυτή του έχει κλέψει όχι μόνο το μέλλον του , αλλά ρουφά σταδιακά , μανιωδώς και την αξιοπρέπειά του. Συμβολίζοντας κάθε αδικημένο, προσπαθεί να συγκρατήσει την ψυχραιμία του με πολύ κόπο απέναντι στους ανθρώπους που τον κατηγορούν. Ωστόσο, ως αδύναμο μέλος της κοινωνίας, πασχίζει και να παραμείνει στην ομάδα που κάποτε του προσέφερε ασφάλεια. Η ομάδα όμως προστατεύει μόνο τους δικούς της. 

Director: Thomas Vinterberg
Writers: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg
Stars: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου