Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Harold and Maude (1971)

Harold and Maude

Η αγάπη μας για τις cult ταινίες φαντάζομαι πλέον είναι γνωστή . Εκμεταλλεύομαι λοιπόν την ευκαιρία που μου δίνει αυτό το blog να μοιραστώ ίσως μία από τις καλύτερες στο είδος της (προσωπική άποψη φυσικά όπως πάντα ) .

''Ελαφρώς'' διαταραγμένος και πλούσιος νέος με αυτοκτονικές τάσεις (συμβατικά τις λεμε ετσι , δεν ξερω πως να τις χαρακτηρίσω ακριβώς ) και μια γενικότερη εμμονή με το θέμα του θανάτου , γνωρίζει υπερήλικη κυρία η οποία -παραδόξως - σφύζει από ζωή και φαίνεται να κουβαλά μέσα της μια σπάνια παιδική αθωώτητα .

Η ταινία είναι ίσως στους περισσότερους γνωστή λόγω της ανόδου της και στο ''θεατρικό σανίδι'' ξεκινώντας από το Broadway το οποίο σαφώς και δεν έμεινε ασυγκίνητο . Πώς θα μπορούσε εξάλλου με ένα τόσο ευρηματικό σενάριο , ερμηνείες πραγματικά ανεπανάληπτες και το πιο ευφυές είδος humor στις καλύτερες στιγμές του ; Δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι αμέσως μετά την ταινία ακολούθησε και η έκδοση του σεναρίου ως βιβλιο ...

Ολίγον τι διεστραμμένη με τρελές δόσεις black humor εγγυώμαι ότι θα σας κερδίσει ήδη από τα πρώτα λεπτά . Η ανεμελιά και αγνότητά της αλλά και η υποβόσκουσα ψυχική επανάσταση και απελευθέρωση του πρωταγωνιστή, σε συνδυασμό με την αφοπλιστική παιδικότητα της αξιαγάπητης Ruth Gordon σε έναν ρόλο στον οποίο μετά το τέλος της ταινίας δεν μπορείς να φανταστείς καμία άλλη να παίζει , συντελούν μία από τις καλύτερες (αν όχι την καλύτερη ) κωμωδίες ολων των εποχών .

Υ.Γ. Και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις σήμερα .


Director: Hal Ashby
Writer: Colin Higgins
Stars: Ruth Gordon, Bud Cort and Vivian Pickles







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου