Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Murder by death (1976)





    Τί κάνουν πέντε πολυφημισμένοι ντεντέκτιβ και οι συνοδοί τους σε ένα σπίτι που άνετα χαρακτηρίζεται και ως σπίτι του τρόμου ? Μα φυσικά είναι καλεσμένοι σε δείπνο και φόνο απο έναν θεότρελο που μοιαζει με τον Truman Capote(!) και όπως ήταν αναμενόμενο , δεν θα μπορουσαν να αρνηθούν...

   Μόνο το καστ να ακούσει κανείς το επόμενο που θα σκεφτεί είναι να την δεί (για αυτό δεν θα σας κάνω την χάρη ώστε να διαβάσετε όλο το κείμενο και το καστ θα το συναντήσετε πιο κάτω). Ενταξει , βασικα δεν χρειάζετε να πω πολλά , Peter Sellers σε ρόλο απίστευτου κινέζου ντεντέκτιβ με αστεία προφορά που πετάει συνεχώς fortune cookies του τυπου: ''Η συζήτηση σε αυτή την φάση είναι σαν τηλεόραση σε μήνα του μέλιτος , οχι απαραίτητη! '' .

(Και μετά από αυτό , μιλώ σε αυτούς που δεν έφυγαν ακόμα.)

    Πρόκειται για μια όχι τόσο κλασική whodunit ταινία -παρωδία , η οποία σατιρίζει (καλοπροαίρετα πάντα και πολύ πετυχημένα μπορώ να πω..) γνωστούς χαρακτήρες διάφορων αστυνομικών μυθιστορημάτων όπως ο Ηρακλής Πουαρό και η κυρία Μάρπλ της (πολυγραφότατης ) Άγκαθα Κρίστι , ο Νικ και η Νόρα Τσαρλς με τον ''βαρύ'' Σαμ Σπέιντ του Ντάσιελ Χάμετ, αλλά και ο ανατρεπτικός Τσάρλι Τσαν πίσω στο 1919 από τον Μπίγκερς Ερλ Ντερ. (Να ΖΗΣΕΙΣ wikipedia! )

   Φυσιολογικά , δεν είναι από τις ταινίες που θα ψάξει κάποιος για να δει , ούτε έχει να πεί κάτι βαθύτερο , ίσως μόνο ότι πρέπει να υπάρχει στην ζωή μας λίγο χιούμορ ακόμα και απέναντι σε κάτι που θεωρείται αναγνωρισμένο και ''ιερό'' . Δεν έχω να πω τίποτε άλλο , πραγματικα απολαυστική !

Υ.Γ. Αυτοί που αρέσκονται στα αστυνομικά μυθιστορήματα ίσως να τσαντιστούν λίγο ..



Director: Robert Moore
Writer: Neil Simon
Stars: Peter Falk, Alec Guinness and Peter Sellers








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου