Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Swing Kids (1993)

Swing Kids (1993 )

Μια ταινία εμπνευσμένη από ένα αληθινό και ίσως όχι τόσο γνωστό γεγονός , την ύπαρξη του κινήματος των swing kids στα τέλη του 30'. Πρόκειται για μια ομάδα νέων Γερμανών μεταξύ 14-18 , οι οποίοι αρνούνταν να συμμετάσχουν στην Χιτλερική Νεολαία (Χ.Ν.) και γενικά κατέκριναν κάθε αυταρχισμό τέτοιου είδους.

Μάκραιναν τα μαλλιά τους , είχαν εμμονή με τον αμερικάνικο τρόπο ζωής , την βρετανική μόδα , λάτρευαν την jazz , και χόρευαν κρυφά swing , μουσική την οποία αντιμετώπιζαν ως διαφυγή από την σκληρή πραγματικότητα. Κάθε φορά που ανέβαιναν να χορέψουν στην σκηνή ένιωθαν ελεύθεροι , αν και ήξεραν πως δεν ήταν .

Η ιστορία λοιπόν ακολουθεί μια τέτοια ομάδα αγοριών, τον οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά την κατάταξη . Ωστόσο , μετά από κάποιο παράπτωμα , αναγκάζονται να γίνουν πιόνια αυτού του ολοκληρωτικού συστήματος . Για εκείνους , αυτό σήμαινε η τέλεια κάλυψη ( με μία δόση πλύσης εγκεφάλου φυσικά ) αφού θα μπορούσαν να είναι ναζί την μέρα και swing boys το βράδυ.Όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά... Ποιος θα αντέξει μέχρι το τέλος ;

Η αλήθεια είναι ότι περιέχει σχεδόν όλα τα κλισέ που σχηματίζουν μια ταινία με ναζιστικό περιεχόμενο και για αυτό για τους κριτικούς είναι μια πολύ κακή ταινία . Όμως δεν μπορεί να πει κανείς οτι δεν θα συγκινηθεί , δεν θα ευαισθητοποιηθεί , δεν θα νιώσει στο ίδιο του το δέρμα την πάλη του πρωταγωνιστή με τους γύρω του αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό όπως επίσης και το ρίγος του τελευταίου χορού . Ο θεατής καθαίρεται μαζί με εκείνον και βιώνει την στιγμή της τελείωσης της ύπαρξης του όταν πάει ενάντια σε κάθε κατεστημένο και συγκεκριμένα στο πιο βάρβαρο και το πιο ντροπιαστικό για την φύση του ανθρώπου .

Με ένα υπέροχο soundtrack πίσω του , το οποίο περιέχει τα - μαγικά και μόνο στο άκουσμα - ονόματα των Duke Ellington , Benny Goodman , Django Reinhardt , Count Basie και άλλων όπως επίσης και το γοητευτικό τραγούδι Bei Mir Bist Du Schoen σε μια ξεχωριστή ερμηνεία , καταφέρνει να κερδίσει την καρδιά αν όχι των σκληροπυρηνικών σινεφίλ (όπως αποδείχτηκε) , των μουσικόφιλων σίγουρα . Στην τελική , αν δεν το δείτε για όλα τα προαναφερθέντα , αξίζει να το δείτε γιατί όπως λέει και ένας φίλος κάπου στο ίντερνετ :

'' Swing Kids : The only movie where you can see Whilson from 'House' and Batman swing dancing . Yeah , it's worth it . ''


Director: Thomas Carter
Writer: Jonathan Marc Feldman
Stars: Robert Sean Leonard, Christian Bale and Frank Whaley







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου