Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

The bride of Frankenstein (1935)

      Πρόκειται για το sequel της ταινίας Frankenstein του 1931 και για μία από αυτές τις ταινίες που χάρισαν ένα είδος διαφυγής σε όσους μπόρεσαν να τις παρακολουθήσουν . Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ανήκει στην περίοδο του μεσοπολέμου (ούτε επίσης μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η υπερπαραγωγή των ταινιών επιστημονικής φαντασίας εκείνης της εποχής , αν το σκεφτεί κανείς ) .

  Ας περάσουμε όμως στην ιστορία....Ένα σκοτεινό βράδυ , η γνωστή κυρία Mary Shelley αποφασίζει να αποκαλύψει τη συνέχεια του μυθιστορήματος της , η οποία αφορά το ''Τέρας'' - το οποίο είχε την ευγενή καλοσύνη να μην σκοτώσει στο πρώτο βιβλίο της . Επιζεί λοιπόν το πλάσμα αυτό , όμως κυνηγημένο καθώς είναι , αναζητά την επιβίωση (πρωτίστως) έναντι του μένους των χωρικών . Παράλληλα , ένας παλιός γνώριμος πλησιάζει τον δρ.Φρανκενστάιν για να του προτείνει τη δημιουργία άλλης μιας οντότητας - παρόμοιας με το πλάσμα που είχε δημιουργήσει εκείνος -  μια νύφη για το '' Τέρας'' .

   Από την αρχή του κιόλας σε καθηλώνει . Η συνέχεια το ίδιο . Ωστόσο , εκτός από τη γοητεία που ασκεί ένα παλιό φιλμ (και μάλιστα τρόμου-sci-fi ) , το πιο σημαντικό στοιχείο της ταινίας που σε κερδίζει , δεν είναι η δράση ή τα εντυπωσιακά εφέ . Ούτε καν ο -εξαιρετικός από κάθε άποψη- Boris Karloff ως πλάσμα . Είναι κυρίως η τόλμη να μιλήσει κάποιος για κοινωνικά φαινόμενα - έστω και αλληγορικά - σε μια εποχή που σε εμάς τους ''σύγχρονους'' φαίνεται τόσο μακρινή . Το 'Τέρας' , θα μπορούσε να είναι κάθε ευάλωτο μέρος της κοινωνίας , έρμαιο των πολλών , αλλά και ο Φρανκενστάιν θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς που θα θελήσει να επιβάλλει κάποτε το δικό του νόμο και να κυριαρχήσει .

Απολαύστε με δική σας ευθύνη :)

ΥΓ, Όχι ότι μας διαβάζει και κανείς ανελλιπώς (ή γενικά) αλλά θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για την αργοπορία ως προς τα αρθράκια . Ανωτέρα βία , υπόσχομαι θα επανορθώσουμε . Εις το επανιδείν!

Director: James Whale
Writers: Mary Shelley (suggested by the original story written by), William Hurlbut (adapted by)
Stars: Boris Karloff, Elsa Lanchester and Colin Clive                                                                                  

  
                                                      



                                     
                                                                             
                                 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου