Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

This is England (2006)

     Επίκαιρη όσο ποτέ και μια γροθιά στο στομάχι - όπως φυσικά και άλλες ταινίες με παρόμοιο θέμα. Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον ίδιο άνθρωπο (Shane Meadows) , κατάφερε να κερδίσει κοινό και κριτικούς χωρίς μεγάλη δυσκολία .

   Κατά την περίοδο που η σιδηρά κυρία Θάτσερ μεσουρανούσε στην πολιτική , το 1983 , ο 12χρονος Shawn που έχασε τον πατέρα του στον πόλεμο για τα νησιά Φόλκλαντ  ( Falklands War ) ζεί τις δικές του δύσκολες στιγμές. Προσπαθώντας να επιβιώσει από την πατρική απώλεια αλλά και να προστατεύσει τον εαυτό του από διάφορα πειράγματα , συναντά κατά τύχη μια ομάδα σκίνχεντ τους οποίους θα αντιμετωπίσει σαν οικογένεια .

     Με ένα ιδιαίτερο cast και μια επιβλητική σκηνοθεσία , υπάρχουν στιγμές που νομίζει κανείς ότι παρακολουθεί ντοκιμαντέρ . Μάλλον αυτό φαίνεται να κερδίζει τον θεατή . Ο σκηνοθέτης δεν ξεπερνά τα όρια ούτε προσπαθεί να εντυπωσιάσει με εναλλαγή σοκαριστικών εικόνων - εξάλλου το  θέμα με το οποίο έχει καταπιαστεί είναι από μόνο του θορυβώδες . Εστιάζει περισσότερο στα αίτια και δεν διστάζει να μιλήσει και για κόμματα και το πώς χειραγωγούν προς το συμφέρον τους.

  Πρόκειται για μια ταινία η οποία καταφέρνει να μιλάει για όλα , χωρίς όμως να φλυαρεί ή να επαναλαμβάνεται . Πραγματικά ένα άρτιο αποτέλεσμα το οποίο άξιζε και με το παραπάνω την προσοχή που του δόθηκε . Τροφή για σκέψη λοιπόν στις μέρες που ζούμε...

ΥΓ1. Εξαιρετικό soundtrack - πράγμα απολύτως λογικό αφού μιλάμε και για αγγλική ταινία.
ΥΓ2. Πιτσιρικάς εξίσου εξαιρετικός.

Director: Shane Meadows
Writer: Shane Meadows
Stars: Thomas Turgoose, Stephen Graham and Jo Hartle

                                                                  
                                                             


                                                                                   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου